Països Baixos 2 (3) – 2 (4) Argentina: Un geni i el seu porter salven Argentina

Hi va haver diversos fenòmens paranormals aquest divendres a l'estadi de Lusail. Estranys successos que van conduir a l'angoixant classificació d'Argentina per a les semifinals del Mundial als penals, després d'un partit que va governar a plau fins ben entrada la secunda part. La selecció albiceleste va arribar fins a aquest extrem de patiment perquè Van Gaal es va treure de la seva llibreta màgica unint jugada inesperada a l'últim racó de la segona part, quan Mateu Lahoz va dir una falta a punt de l'àrea argentina. La brillant maniobra, executada per Weghorst, va permetre als Països Baixos empatar el partit i entrar a la pròrroga amb l'ànim crescut. If no va triomfar va ser perquè el Dibu Martínez, porter, va donar un cop de mà a Messi a la tanda definitiva i va ajustar els dos primers llançaments dels neerlandesos.

• Països Baixos Noppert; Aké, Van Dijk, Timber; Dumfries, De Jong, De Roon (Koopmeiners, 46), Blind (Luuk de Jong, 64); Depay (Weghorst, 78), Gakpo (Lang, 113), Bergwijn (Berghuis, 46)

• Argentina Dibú Martínez; Molina (Montiel, m. 105), Lisandro Martínez (Di Maria, m., Otamendi, Romero (Pezzella, 78), Encunya (Tagliafico, 78); Mc Allister, Enzo Fernández, De Paul (Paredes, 66); Messi, Julián Álvarez (Lautaro Martínez, 82)

• Gols 1-0, Molina, m. 35. 2-0, Messi, m. 72 (pàg.), 2-1, Weghorst, m. 84, 2-2, Weghorst, m. 90+10

• Penaltis (3-4) Van Dijk (fallida), Messi (gol), Berghuis (fallida), Parets (gol), Koopmeiners (gol), Montiel (gol), Weghorst (gol), Fernández (fallida), Luuk de Jong (gol), Lautaro (gol)

• Àrbitre Mateu Lahoz (Espanya). Va amonestar Walter Samuel (tècnic), Timber, Encunya, Romero, Weghorst, Luuk de Jong, Lisandro Martínez, Parets, Berghuis, Van Dijk, Scaloni (tècnic), Messi, Otamendi, Bergwijn, Montiel

Argentina no jugo a futbol. Es passa els minuts fregant una lampareta perquè surti un geni. És un geni feotó, de cames curtes, barba rubicunda i cara trista; un geni que mai somriu. És el de l'Argentina un fregar angoixant però esperançat perquè saben els altres deu jugadors que aquest geni, per més que sembli absent, com passejant-se per altres mons, sol encarnar-se en un moment màgic i impredictible. Els partits de la selecció albiceleste determinaran així en una pel·lícula de suspens, un vagar pel camp passant-se la pilota o defensant-se els atacs del rival fins que de sobte, sense vin à conte, el geni decideix baixar dels núvols i materialitzar-se for un segment Aquest divendres, a l'estadi de Lusail, aquest fenomen gairebé paranormal va passar al minut 36. Va aparèixer Messi. Va conduir una pilota a la vora de l'àrea i va filtrar una passada cap a Nahuel Molina que va superar amb gràcia el bosc de cames holandès. El resultat va ser tan senzill com dibuixar una ratlla a la sorra. Molina, que potser havia demanat aquest desig, va aprofitar el regal del geni i va allotjar la pilota a la porteria de Noppert. El porter neerlandès es va quedar mirant l'infinit, sense saber bé si maleir la defensa o trucar a Iker Jiménez per explicar-li la cosa tan rara que acabava de viure.

Fins aquell moment, al partit no havia passat res. Uns atacs per aquí, altres atacs per allà i la sensació que cap de les dues seleccions volia assumir el comandament de les operacions. Països Baixos gaudia més al contraatac i Argentina fregava el llum. Hi va haver una bona combinació a l'àrea albiceleste que Bergwijn va acabar llançant fora i una pilota de falta que va aturar amb convicció el Dibu Martínez. Però tot això amb prou feines va ser fullaraca, apunts en brut, vana comptabilitat. L'única cosa important va passar al minut 36 i va aparèixer tot just dos o tres segons.

A la segona part, els Països Baixos va intentar dominar el partit, però l'equip de Van Gaal ja no és aquella taronja mecànica que espremia els seus rivals fins a deixar-los sense suc. No sabien com attack la defensa argentina i el tècnic neerlandès van acabar recorrent al gegant Luuk de Jong per veure si li queia alguna pilota a l'àrea i hi havia sort. A Argentina aquestes cuinades no li importaven gaire perquè el geni estava solt. Si Messi no hagués tingut uns companys tan mortals i imprecisos el compte de gols s'hauria anat incrementant, però es va haver d'esperar que Dumfries cometés un penal absurd sobri Acuña, a qui va atropellar en una cantonada de l'àrea, perquè l'Argentina pateixi el segon al marcador. Messi va col·locar la pilota amb suavitat a les malles davant un Noppert definitivament aclaparat.

Aleshores, quan ja es va veure agafant l'avió de tornada per a Amsterdam, va reaccionar els Països Baixos, que, mancant recursos més útils, va recórrer a les receptes més simples i efectives. Van Gaal va demostrar encert amb els canvis i Weghorst, que acabava de sortir, va rematar de cap amb neteja una bona pilota que li havia servit des de la banda dreta un altre suplent, Berghuis. El partit, en què ja havien saltat espurnes ocasionals, es va posar molt lleig. Una falta de Paredes sobre Aké va endurir la banqueta oranja, els integrants de la qual van sortir en tromba a cobrar-se ells mateixos el cap del centrecampista argentí. Mateu va patir de valent per intentar imposar una mica d'ordre, tot i que al final la melé es va solucionar entre empentes i Paredes va portar de record una targeta groga. L'àrbitre espanyol va afegir deu minuts i els Països Baixos es va disposar a assetjar a batzegades l'àrea argentina. Van ser ataca tèrbols i embullats, però a l'últim moment els holandesos van aconseguir forçar una falta a la frontal de l'àrea. Va passar llavors allò inimaginable. Va resultar que les taronges també tenien el seu geni locuelo, encara que aquest amagava entre les fulles de la llibreta de Van Gaal. Koopmeiners va amenaçar de xutar a porta, però al seu lloc va passar la pilota a Weghorst, que estava camuflada entre la defensa. Davant la sorpresa de l'Argentina sencera, l'atacant neerlandès va clavar un xut creuat, a què no va arribar el Dibu Martínez.

In the pròrroga va atacar més Argentina i va tenir diverses ocasions per resoldre el partit, però no va aconseguir desfer l'empat. Va haver d'esperar fins a la tanda de penals, on Messi va descobrir que tenia un aliat mortal, però molt eficaç, al Dibu Martínez. L'albiceleste ha estat a semifinals. Croàcia l'esperança.