Sędzia wnosi do wysokiego urzędu Compromísa Rubena Trenzano sprawę otwartą przez dotacje dla brata Ximo Puiga

Sąd Instrukcyjny nr 4 w Walencji zarządził wszczęcie sprawy dla dyrektora generalnego ds. polityki językowej Generalitat Valenciana, Rubéna Trenzano, w związku z domniemanym oszustwem dotyczącym dotacji dla biznesmena Francisa Puiga, brata prezydenta Ximo Puiga, oraz do Adela Bovera.

Zgodnie z częścią uchwały, od której możliwe jest odwołanie do reformy, sędzia zgodził się na swobodne zwolnienie i wszczęcie postępowania w sprawie Trenzano (Compromís) bez uszczerbku dla pozwów cywilnych, które w stosownych przypadkach mogą odpowiadać strona poszkodowana.

Obrona wysokiego stanowiska Valencii zażądała wszczęcia postępowania, uznając za zarzut, że jego klient nie popełnił żadnego czynu zabronionego. PP i prokuratura sprzeciwiły się wnioskowi, a sędzia, po zapoznaniu się z faktami, ostatecznie skierował sprawę w jego imieniu, nie widząc przestępczości.

Ta sprawa rozpoczęła się od skargi Partii Ludowej za domniemane przestępstwa przeciwko finansom publicznym, oszustwo i defraudację przeciwko Francisowi Puigowi, dyrektorowi wykonawczemu i dyrektorowi generalnemu Comunicació dels Ports SA oraz administratorowi Mas Mut Produccions, a także przeciwko Rubénowi Trenzano.

Trenzano przypisywano brak akredytacji spełniania wymogów przyznawania dotacji Francisowi Puigowi, a później wzmocniono skargę przeciwko Enrique Juanowi Adellowi Boverowi jako administratorowi firmy Canal Maestrat i Kriol Produccions.

W marcu 2022 roku oświadczenie zbadane przez Francisa Puiga zostało zatwierdzone, ale nie przez Rubéna Trezano. W rzeczywistości postanowił nie przedłużać dochodzenia, które oczekuje na zgodność z uzgodnionymi procedurami. Wśród nich nie było oświadczenia Trenzano, więc uznano, że w tej chwili nie jest już możliwe uzgodnienie jego zeznań.

„Ławka skalna”

W tym względzie sąd uważa, że ​​niezależnie od wyniku toczącego się postępowania „nie byłoby możliwe uzgodnienie oświadczenia Trenzano jako osoby objętej dochodzeniem”. Dodaje zatem: „Kontynuowanie śledztwa w jego sprawie byłoby równoznaczne z zastosowaniem kary ławnej”.

Większa obfitość - kontynuuje sędzia - ciąży na początkowym sformułowaniu skargi, w której oskarżono Trenzano o przestępstwo oszustwa lub handlu wpływami, „przeprowadzone procedury nie dostarczyły wystarczających dowodów, aby otrzymać oświadczenie w trakcie dochodzenia”.

W rzeczywistości, dodaje, toczące się postępowanie ma na celu ustalenie, czy doszło do przestępstwa oszustwa subsydiów przez osoby badane lub ewentualnej fałszywej dokumentacji w działaniach Francisa Puiga lub Adella, „przestępstw, w których Trenzano nie bierze udziału, ponieważ pozew został skierowany przeciwko niemu jako dyrektorowi Polityki Językowej za rzekomy brak kontroli nad jego koncesją, na co nic nie wskazuje” – orzeka.