Guardiola i Simeone, un duel manual

Javier AspronSEGUIR

El duel d'estils entre Guardiola i Simeone no va deixar cap genialitat tàctica i va oferir el partit que tothom esperava, un en què tots van complir el paper. El triomf se'l va emportar el tècnic local, però als punts, sense poder avasallar, deixant la porta oberta a la possible resposta a la tornada de l'argentí, que tampoc va marxar gaire contrariat.

Els dos tècnics van arribar al partit amb una vestimenta idèntica, protegits de la pluja i el fred de Manchester amb el mateix abric llarg de to fosc. Així es van abraçar al vers. També van adoptar un gest molt similar mentre esperaven el xiulet inicial a les respectives banquetes, amb les mans entrellaçades i els colzes recolzats a les cuixes mentre prenien consciència de l'escenari.

L'única diferència apreciable va ser el senyal de la creu amb què l'argentí va rebre l'inici.

Tot just va rodar la pilota tots dos van saltar a la zona tècnica i ja gairebé no va tornar a seure. En el duel de escarafalls i indicacions l'entrenador visitant es va mostrar més volcànic, incapaç de subjectar-se mentre estrenyia els llaços amb el quart àrbitre. Guardiola, mans a les butxaques, gest més contingut, tampoc tallava a l'hora de cridar alguna instrucció a algun dels seus jugadors.

A la pissarra, Guardiola va intentar posar mà a l'Atlètic col·locant Cancelo com a migcampista més i acumulant jugadors a la banda dreta. Però no va ser per on va desnivellar el joc. Simeone, capaç de recitar de memòria el manual d'aquest tipus de partits, va respondre teixint dues línies de cinc jugadors i bolcant el seu escàs joc d'atac per aquest mateix costat. “Són uns mestres de la defensa”, reconeixia després de Guardiola. “A la prehistòria, ara i en cent mil anys atacar una formació 5-5 és molt difícil. És que no hi ha espai”.

"Buscàvem fer un partit tancat i anirem a jugar amb molta humilitat i il·lusió a Madrid", va respondre Simeone sobre el seu pla per a aquest partit d'anada. “Ells han fet 60 gols en aquest estadi en els darrers vint partits”, deia alçant les celles.

La ineficàcia del seu equip que dura tota la primera meitat va arribar a desperar Guardiola, que va bolcar la frustració en un diàleg interminable amb Juanma Lillo a la caça i va captar alguna idea genial. La va trobar amb l'entrada al camp de Phil Foden, que amb prou feines va trigar dos minuts a donar l'assistència del gol amb què De Bruyne va trencar el partit.

“Sempre cal plantar una mica millor”, va acabar dient Simeone per explicar les opcions del seu equip al Metropolità. “Competirem fins on ens doni”. “Intueixo que serà un partit semblant al que hem vist als minuts després del gol”, va afirmar Guardiola, que segueix sense tenir-les totes aconseguir per assolir les semifinals: “Hem guanyat un partit, queda la tornada i ja veurem”.