España 23 – 26 Dinamarca: España choca con Dinamarca nas semifinais

Precisaba o partido perfecto e non chegou, pero aí estaba España, gañando opcións cun rebumbio de xenialidade, cun Gonzalo Pérez de Vargas menos comunal (35% de efectividade) e con ocasión de gol cun tiro de sete metros. a falta de 45 segundos. Pero a remontada non se produciu e Dinamarca, novamente Dinamarca, separou á selección nacional da loita polo ouro mundial. Como xa aconteceu en 2021. Os actuais campións planetarios levan 27 partidos sen derrota e aspiran ao seu terceiro título consecutivo. España, orgullosa ata o final, loitará polo bronce, como xa aconteceu en 2021.

• España Pérez de Vargas (1); Maqueda, Fernández (3), Solé (4, 3p), Cañellas (2), Guardiola, Peciña; Alex Dujshebaev (3), Figueres (1), Serdio (3), Casado, Valera (1), Sánchez-Migallon (1), Daniel Dujshebaev (1), Odriozola (1).

• Dinamarca Niklas Landin (Moller); Magnus Landin (2), Saugstrup (5), Gidsel (3), Hansen (4, 2p), Pytlick (6), Kirkelokke (1); Jacobsen (3), Mollgaard, Hald (1), Jorgensen (1)

• Marcar cada cinco minutos 3-3, 4-6, 5-9, 7-10, 10-12, 10-15 (descanso); 13-17, 15-20, 17-20, 20-21, 20-23, 23-26 (final).

• Árbitros Schulze e Tonnies (Alemaña). Excluíron a Maqueda (dúas veces) e Odriozola por España e Magnus Landin, Kirkelokke e Saugstrup por Dinamarca.

Houbo 48 partidos anteriores, con 21 vitorias dos nórdicos, pero non o último, nas semifinais da Eurocopa de 2022; nin o doutro Mundial de recordos agradables para a selección: o de 2013, cando derrotaron aos daneses para conseguir o segundo título mundial.

Pasaron dez anos e os dous equipos evolucionaron, obrigados a facer cambios en determinados postos pola idade, pero igualmente firmes no fondo. Están moi duros, aceptou o vestiario, que viu como Joan Cañellas, magnífico guía neste Mundial, se sentía coxeando aos dous minutos do partido -recuperouse ao final da primeira metade-. Un bloque de formigón na defensa. E para colmo, detrás daquel muro había un Niklas Landin que se fixo infinito. Alí, os brazos tamén cansos dende os cuartos de final, España chocaba unha e outra vez. Maqueda, Casado, Solé e mesmo os irmáns Dujshebaev viron como as ocasións de gol se escaparon ás mans do porteiro danés. Mentres Pytlick e Saugstrup Jensen abrían un penedo: catro goles de vantaxe (6-10 no minuto 18) que non foron máis grazas a Pérez de Vargas que soubo conter as ganas danesas e manter o seu equipo no partido.

Ribera tamén o tentou coa directiva, consciente de que quizais aínda lle pesaban os 80 minutos de desgaste ante Noruega e de que os daneses, con todo, apenas tiveron problemas nos seus partidos, capaces de romper os enfrontamentos e poñerse con vantaxe suficiente para non ter que sufrir nos segundos partidos: 43-28 a Bélxica, 36-21 a Bahrein, 34-21 a Túnez, 33-24 a Estados Unidos, 30-25 a Exipto, 40-23 a Hungría e só un partido tenso, contra Croacia 32-32. Ribera pediu máis axuda nas costas, solidez para poder ser España ao contragolpe. Alí seguiu facendo os deberes Pérez de Vargas, alí empezou a aparecer Ángel Fernández dende a banda, alí xogaban cunha defensa 5:1 con Kauldi Odriozola que desestabilizaba aos daneses e amosaba as pernas para recuperar certas desvantaxes, apretando o marcador a só un. Golf . Pero diluíuse nunha acción co balón parado. Landin finxiu que Dani Dujshebaev desaparecera da súa cara, pero o VAR negou a versión do danés. Porén, a tensión do encontro traducirase nunha serie de empuxóns e un parón no bo facer de España que desequilibrou á selección. A partir de aí, a reacción española quedou estancada e os daneses fixeron outro gran impulso, 15-10 ao descanso.

Como fixeches antes de Noruega, España non ía parar de loitar, os xogadores confiaban en que Landing reduciría a súa efectividade e tiñan que permanecer alí para cando iso sucedese. Ante problemas, solucións; e Ribera ofreceu as fórmulas para desatascar o ataque. Pérez de Vargas, que soubo impulsar ao seu equipo e mesmo marcou de gol a gol, os incansables Odriozola, Sánchez Migallón, Solé, Cañellas e Serdio levaron o marcador á pista. Parcial de 3-0 para que os daneses comezasen a sentir a presión de que este rival lles ía perseguir ata o final (21-20 no minuto 50).

Sempre houbo máis frescura nos pensamentos e nas ideas, sobre todo nos corpos dos daneses, que reaccionaron a ese 0-3 cun 4-0. Aínda que España aínda ía traballar en opcións de continuar, a esperar ese milagre que construíron ante Noruega, nunca quen de rendirse: un minuto, dous goles menos, tempo morto, sete metros. Nese lanzamento, o resumo da semifinal: esforzo español, un Landín soberbio. Dinamarca volveu frear ao equipo de Ribera nunha semifinal mundial. Tocar sacude a decepción porque mañá hai opción para sumar o bronce, ten unha traxectoria extraordinaria na última década.

«Na primeira metade fallamos moitos tiros, Landín parounos moito. Na segunda xogamos mellor, con Gonzalo que parou moito, marcamos un gol, pero non puido ser. Estamos jodidos, pero hai que seguir. Tentamos de todo", comentou Kauldi Odriozola tras o accidente.