France 3 - Polonia 1: Mbappé frantziarrak final-laurdenetan bultzatu zituen tratu txar bat da

Frantzia bere nagusitasunaz konbentzituta atera zen zelaira, autoestimu irain samarrarekin, harrokeriaren mugan. Badaki ez duela partida menderatu beharrik ere gol bat erortzen amaitzeko Newtonen sagarra erori zen bezala, grabitate-lege hutsez. Alemaniaren konfiantza zaharra oinordetzan hartu du eta ez du kezkatzen ezta parpailak egiteak arerioaren aterako sarbide korapilatsuak irekitzeko. Nahikoa da zelai erdian serio landatzea eta bere hegalekoek pase edangarriren bat jasoko dutelakoan, agian Griezmannengandik, eta bi segundotan zerotik ehunera igaroko direla ziurtatzea. Dembele Mbappéren bertsio kontrolaezina eta irrazionala da, baina biek etsaiaren defentsa bizkortzen dutenean, dardarka hasten da edozer posible bihurtzen delako.

Deschampsi ez zaio bere eremuko arerioa itotzea interesatzen, nahiz eta badirudi, nahi izanez gero, frantsesek egin dezaketela. Baina nahiago dute minutu eta minutuz behatu azken kolpe batzuk eman baino lehen.

• Frantzia: Lloris (txapela) – Kounde (Disasi 90+3), Varane, Upamecano, Theo Hernández – Tchouameni (Fofana 66), Griezmann – Dembele (Kingsley Coman 76), Rabiot, Giroud (Marcus Thuram 76), Mbappé.

• Polonia: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior (Bednarek 87), Bereszynski – Zielinski, Krychowiak (Bielik 71), Szymanski (Milik 64), Kaminski (Zalewski 71), Frankowski (Kamil Grosicki 87) – Lewandowski (txapela).

• Golak: 1-0, min.44: Giroud; 2-0, min. 74: Mbappe; 3-0, min. 91: Mbappe; 3-1, min. 99: Penalty Lewandowski

• Epailea: Jesus Valenzuela (VEN). Aurélien Tchouméni (min.32) frantziarra eta Bartosz Bereszynski (min.47) eta Matty Cash (min.88) poloniarrari abisua eman die.

Lehen kolpea 43. minutuan iritsi zen, nahiz eta aurretik Szczesnyk ondo konpondutako saiakerak izan. Poloniarrek partidaren seinalea aldatu eta Frantzia egoera arriskutsuan kokatzeko gai izan ziren, baina Zielinskiren desagerpen bikoitza Llorisen aurka erori zen eta Kaminskiren erantzuna langa azpian hartu zuen Varanek. Hurrengo jokaldian, ordea, Mbappéren pase polit bat Giroud-era onartu zuen Milango aurrelari beteranoak, Frantzia markagailuan aurretik jartzeko.

Atsedenaldian belarriak behera joatea Poloniarentzat errukirik ez, baina bada Frantziaren garaipenetan ezinbesteko zerbait, lege fisikoen sekulakotasunarekin betetzen den araua: euren pilotak sartzen dira eta arerioak ez.

Bigarren kolpea 73. minutuan iritsi zen eta Frantziaren laburpen bikaina izan zen. Poloniak, baliabide gutxirekin, Llorisen arazoren bat jartzea ekarri zuen Griezmannek area barruan baloia harrapatu eta ostiko bat bota zuenean. Baloia Giroud-i erori zitzaion zelai erdian. Kontrolatu eta Dembeleri pasatu zion, eta hark korrika egitera bultzatu zuen bateria berriak eman balitu bezala. Mbappé ikusi zuen, erasoan ezkerretik aurrera egiten ari zena, eta baloia eman zion. Munduko Kopa honetan Messiren koroa jasotzeko prest dirudien 10 zenbaki ingelesak indarrez eta sinpletasunez sartu zuen gola.

Hirugarren kolpea 90. minutuan iritsi zen. Mbappék baloi bat hartu zuen area barruan, atzelaria kendu eta zehaztasun eta misil huts bat jaurti zuen Kim Jong Un bere eserlekutik edozein geltokitik altxatuko zuen hamaikakoari. Szczesnyk eskuarekin bakarrik lagundu ahal izan zion baloia urrutitik, makurtuz bezala.

Frantziaren garaipenak Lewandowskiren agurra ziurtatu zuen. Varsoviako aurrelariarentzat, Bayern edo Barçarekin jokatzetik bere selekzioarekin egitera pasatzeak bere herriko talde ezkonduan jartzea bezalakoa izan behar du, etengabeko malenkonia eta borroka etengabea, baloia ia urratu gabe. Gutxienez, nolabaiteko harrotasunez aldarrikatu dezakete igande honetako Polonia ez zela desagertu, Argentinaren aurka egin bezala, baina arma gutxituekin borrokatu zuela Frantziako zalditeria lauhazka gora ikusi eta gol bat sartzen saiatu zenean.

Lewandowskik partidako azken hatsean lortu zuen, penaltiz eta suspensez. Lehen jaurtiketa huts egin zuen, baina epaileak ziur asko errepikatu zuen Lloris aurretik joan zelako. Bigarren aukeran, Bartzelonako aurrelariak gorria jo zuen. Qatarren bi gol sartu ditu eta Munduko Koparekin madarikazioa haustea lortu du, baina final-zortzirenetan ari da. Orain da Mbappéren eta arerioen harrokeria apur bat haserregarriarekin inposatzen duen Frantzia honen garaia.