Spanje 23 – 26 Denemarken: Spanje botst met Denemarken in de halve finales

Het perfecte spel was nodig en het kwam niet, maar er was Spanje, dat briljante opties verdiende, met een minder gemeenschappelijke Gonzalo Pérez de Vargas (35% effectiviteit) en met een kans om te scoren met een doelpunt van zeven meter bij afwezigheid van 45 seconden. Maar de comeback vond niet plaats en Denemarken, opnieuw Denemarken, scheidde het nationale team van de strijd om wereldgoud. Zoals het al gebeurde in 2021. De huidige planetaire kampioenen hebben 27 wedstrijden zonder nederlaag gespeeld en streven naar hun derde opeenvolgende scepter. Spanje, trots tot het einde, zal vechten voor brons, zoals dat in 2021 al gebeurde.

• Spanje Perez de Vargas (1); Maqueda, Fernández (3), Solé (4, 3p), Cañellas (2), Guardiola, Peciña; Alex Dujshebaev (3), Figueres (1), Serdio (3), Casado, Valera (1), Sanchez-Migallon (1), Daniel Dujshebaev (1), Odriozola (1).

• Denemarken Niklas Landin (Moller); Magnus Landin (2), Saugstrup (5), Gidsel (3), Hansen (4, 2p), Pytlick (6), Kirkelokke (1); Jacobsen (3), Mollgaard, Hald (1), Jorgensen (1)

• Score elke vijf minuten 3-3, 4-6, 5-9, 7-10, 10-12, 10-15 (rust); 13-17, 15-20, 17-20, 20-21, 20-23, 23-26 (finale).

• Scheidsrechters Schulze en Tonnies (Duitsland). Ze sloten Maqueda (twee keer) en Odriozola voor Spanje en Magnus Landin, Kirkelokke en Saugstrup voor Denemarken uit.

Er waren 48 eerdere wedstrijden geweest, met 21 overwinningen voor de Nordics, maar niet de laatste, in de Europese halve finales van 2022; noch die van een ander WK met goede herinneringen aan het nationale team: dat van 2013, toen hij de Denen versloeg om de tweede wereldtitel te behalen.

Er zijn tien jaar verstreken en de twee teams zijn geëvolueerd, gedwongen om op bepaalde posities veranderingen door te voeren vanwege hun leeftijd, maar in wezen even vastberaden. Ze zijn erg taai, accepteerden de kleedkamer, die zag hoe Joan Cañellas, een geweldige gids tijdens dit WK, zich na twee minuten van de wedstrijd mank voelde – hersteld tegen het einde van de eerste helft. Een betonnen blok ter verdediging. En om de pijn nog groter te maken, achter die muur, een Niklas Landin die oneindig werd. Daar, ook armen moe van de kwartfinales, kwam Spanje keer op keer in botsing. Maqueda, Casado, Solé en zelfs de gebroeders Dujshebaev zagen hun doelkansen in de handen van de Deense doelman glippen. Terwijl Pytlick en Saugstrup Jensen een afgrond openden: vier doelpunten voorsprong (6-10 in minuut 18) die niet meer te danken waren aan een Pérez de Vargas die wist hoe hij de Deense wens in bedwang moest houden en zijn team in het spel moest houden.

Ribera probeerde het ook met het scorebord, zich ervan bewust dat de 80 minuten van slijtage tegen Noorwegen misschien nog steeds zwaar wogen en dat de Denen echter nauwelijks moeilijkheden hadden ondervonden in hun wedstrijden, in staat waren om de botsingen te doorbreken en voldoende voordeel te halen niet te moeten lijden in de tweede games: 43-28 tegen België, 36-21 tegen Bahrein, 34-21 tegen Tunesië, 33-24 tegen de Verenigde Staten, 30-25 tegen Egypte, 40-23 tegen Hongarije en slechts één gespannen wedstrijd, tegen Kroatië 32-32. Ribera vroeg om meer hulp achter, degelijkheid om Spanje in de tegenaanval te kunnen zetten. Daar ging Pérez de Vargas verder met zijn huiswerk, daar begon Ángel Fernández vanaf de vleugel te verschijnen, daar speelden ze met een 5:1 verdediging met Kauldi Odriozola die de Denen destabiliseerde en hun benen liet zien om bepaalde nadelen te herstellen, waardoor de score werd aangescherpt tot net een golf. Maar het werd afgezwakt in een actie met de bal gestopt. Landin deed alsof Dani Dujshebaev in zijn gezicht was verdwenen, maar de VAR ontkende de versie van de Deen. De spanning van de wedstrijd zal echter resulteren in een reeks duwtjes en een breuk in het goede werk van Spanje dat het nationale team uit balans bracht. Vanaf daar werd de Spaanse reactie gestopt en keerden de Denen terug om het rek te geven, 15-10 tijdens de rust.

Net als vóór Noorwegen zou Spanje niet stoppen met vechten, de spelers waren ervan overtuigd dat Landing zijn effectiviteit zou verminderen en ze moesten erbij zijn als dat gebeurde. Bij problemen, oplossingen; en Ribera bood de formules aan om de stopper van de aanval te deblokkeren. Pérez de Vargas, die wist hoe hij zijn team vooruit moest helpen en zelfs van doel naar doel scoorde, de onvermoeibare Odriozola, Sánchez Migallón, Solé, Cañellas en Serdio schoven het scorebord op de baan. Gedeeltelijke 3-0 zodat de Denen de druk begonnen te voelen dat deze rivaal hen tot de finale zou achtervolgen (21-20 op minuut 50).

Er zat altijd meer frisheid in de ideeën en vooral in de lichamen van de Denen, die op die 0-3 reageerden met een 4-0. Hoewel Spanje nog steeds ging werken aan opties om door te gaan, wachtend op dat wonder dat ze tegen Noorwegen hadden opgebouwd, niet op te geven: één minuut, twee doelpunten achterstand, time-out, zeven meter. In die lancering de samenvatting van de halve finale: Spaanse inzet, een geweldige Landin. Denemarken stopt wederom de mannen van Ribera in een wereldhalve finale. Zichzelf aanraken schudt de teleurstelling van zich af want morgen is er een optie om aan brons toe te voegen, hij heeft een buitengewoon palmares in het laatste decennium.

“In het eerste deel misten we veel schoten, Landin hield ons veel tegen. Al in de tweede hebben we beter gespeeld, met Gonzalo die veel heeft gered, hebben we een doelpunt gescoord, maar het had niet gekund. We zijn genaaid, maar we moeten doorgaan. We hebben alles geprobeerd", zei Kauldi Odriozola na de crash.