Augusto Fernández, Moto2ko munduko txapelduna

Augusto Fernández Guerra (Madril, 1997) Moto2ko munduko txapeldun berria da, Balearretako motoziklismoaren osasun ona erakutsiz (Madrilen jaio zen arren, oso laster joan zen bizitzera eta Mallorcan hazi zen) duela bi aste Izan Guevara izan ostean. titulua igo zuen Moto3n. "Indartsu sentitzen naiz", ohartarazi du asteburu honetan eta entrenamendu libreetan eta sailkapenean agertzen da, parrillan hirugarren hasita eta bosgarren hasi zuen bere arerio nagusiarekiko, Ai Ogura, 9,5 puntuko abantailarekin. Baina borroka zazpi itzuli baino ez zen agertu, japoniarrak lurrera erortzeko behar izan zuen denbora, hirugarren korrika zihoala Pedro Acostak aurreratu eta Augustoren aurretik. 17 itzuli falta zirenean, Mallorcako gidariak bazekien jada txapelduna zela eta podiumera igo zen momentuz. Lasterketara joan nezakeen, jada ez nuelako ezer galtzeko. Munduko txapelduna izan zen. Azkenean Augusto bigarren sailkatu zen, lasterketako irabazle Acostaren atzetik.

Paddockeko ia txirrindulari guztiek bezala, oso gaztetan hasi zen moto eta abiadurarekiko zaletasuna eta zortzi urterekin jada lehiatzen ari zen eta arreta erakarri zuen 65cc-ko eskualdeko txapelketak irabaziz eta gero 85cc-koetan. Talentu gaztea José Manuel Lorenzoren eskuetan jarri zen, Jorge Lorenzo txapeldunaren aita eta entrenatzailea, historiako Balearretako gidari onenarena. Lorenzorekin 500cc-ko kategoriara pasatu zen 2013an, Europako Junior Kopako Nazioarteko Txapelketan parte hartu zuenean Honda CBR 500R batekin. Munduko Superbike Txapelketarekin egutegia partekatuz, bere lehen denboraldian bigarren postua lortu zuen bere bigarren kanpainan bakarrik titulua eskuratu aurretik.

600ean Superbike Munduko Txapelketako Stock 2015 kategorian "Urteko Rookie" izendatu ostean, Augustok 2ko denboraldian Moto2017 Munduko Txapelketan postua lortu zuen. Bere ibilbideak Pons HP40ren arreta piztu zuen, eta Héctor Barberá izendatzeko eskatu zion. Alkohol-proba batean positibo eman ostean bere gidari izarren kontratua eten zuen Espainiako selekzioak eta Augusto Fernandez izan zen horren zeharkako onuraduna, aukera aprobetxatzen jakin zuen arren: hiru alditan sailkatu zen lehen zortziren artean, eta puntuan ere estreinatu zen Munduko Kopako podiumean Japoniako Sari Nagusian.

2019a izan zen bere inflexio puntua eta bere denboraldirik erabakigarriena. Hirugarren denboraldia zen Moto2n, hiru lasterketa irabazi zituen, podiumean aldiz gehiago sufritu zuen, eta kanpaina orokorrean bosgarren postuan amaitu zuen. Baina lesio bat gurutzatu zitzaion. “Eragiketa oso ondo joan da eta ezin dut itxaron bizikletara itzultzeko. Pixka bat minduta nagoen arren, ondo sentitzen naiz eta jadanik irrikan nago Valentzian bizikletara bueltatu ahal izateko. «Ahalik eta sasoi onenean iristeko eta urteko azken hiru lasterketetan nire onena eman ahal izateko mediku jarraibide guztiak jarraituko ditut», azaldu du pilotuak sare sozialetan. Xavier Mir doktorea bere eskuineko besaurrearen esku-hartze kirurgikoaz arduratu zen konpartimendu-sindromearen ondorioz jasandako mina konpontzeko.

Oso ondo errekuperatu zela erakutsi zuen. 2021a sei podiumekin eta beste bosgarren postuarekin lortu zuen Munduko Txapelketan erdi mailako kategorian. Ez zuen lasterketarik irabazi, baina azken bederatzietatik seietan lehen hiru lasterketetan kokatu zen. Hurrengo helburua titulua irabaztea zen. Aurten Red Bull KTM Ajo-ra egin du salto eta bere ametsa bete du. Lau garaipen, zortzi podium eta titulua irabazteko faborito izenarekin heldu zen Valentziara. Gainera, zure etorkizuna konponduta izatearen lasaitasunarekin. Fernández Pol Espargaróren bikotea izango da hurrengoan MotoGPko GASGAS Factory Racing Team berrian.

Helmuga gurutzatu zuen bizikleta utzi eta yoga-posizioa eginez, koadrodun banderaren azpian. Bere amari keinu bat zen, meditazioarekin zailtasunak gainditzen lagundu ziona. Eta Augusto Fernandez motoan negarrez eta pistan valentziar batean sartu zen bitartean, aitak ere ezin izan zion emozioari eutsi. «Neure burua atximurkatu behar dut sinesteko. Familiak asko sufritu du”, nabarmendu du Agusto Sr. Untxiz jantzitako bi lagunekin ospatu eta azken ohorezko itzulia eman ostean, txapelduna parke itxira iritsi zen, gurpila erre zuen eta Acosta eta bere taldearen zorionak jaso zituen. “Sinestezina da, ez daukat hitzik deskribatzeko, eskerrak eman nahi dizkiot talde osoari, lagundu nauten pertsona guztiei. Oraindik ez dut sinesten. Asimilatu behar dut. "Garaipena lortu nahi nuen, baina Pedro Acosta izugarria izan da gaur", komentatu du gidariak.